Как да направим качествена топлоизолация

Видове топлоизолация

Има два вида топлоизолации - вътрешни и външни. Най-често срещаната вътрешна топлоизолация е от гипсокартон и вата. Най-често използвани външни топлоизолации са:

  • Експандиран пенополистирол EPS или по-известен като стиропор. Той е със зърнеста структура, бял на цвят и сравнително мек при натиск.

  • Графитен стиропор NEOPOR на BASF, сив на цвят и притежаващ по-добри топлоизолационни качества от обикновения, поради съдържанието на графитни частици.

  • Екструдиран пенополистирол XPS или фибран. Той е с по-плътна структура, не е паропропусклив като стиропора, предпочитан материал е за залепване върху бетонните части на сградите - основи, цокъл, чела на плочи, колони. Полага се в кофража преди да се отлее плочата и обикновено е в цвят розов, жълт, зелен, син.

Не мога да не спомена известните марки като Weber, Baumit и Ceresit. С високо качество са българските Теразид, Боро и др. Всички те предлагат топлоизолационна система – т.е. всичко необходимо за изграждането на топлоизолация.

Други материали

Лепило, плоскости, шпакловка, дюбели, мрежа, грунд и крайно покритие – декоративна мазилка.

Декоративната мазилка бива няколко вида: пръскана, минерална, полимерна (акрилна), силикатна, силикат-силиконова, силиконова, като последната е напълно водоотблъскваща.

Съвети за топлоизолация

Добре и качествено направената топлоизолация се познава по това, че не си личат дюбелите и отделните платна. Когато слънцето осветява фасадата под непрекъснато променящ се ъгъл – движейки се, или през нощта – ако фасадата е осветена от лампи – тогава най-много личи дали топлоизолацията е направена качествено и под отвес. Не трябва да се виждат кривини, а топлоизолационните плочи трябва да лежат залепени в една равна и нивелирана плоскост.

За плочите е желателно използването на алуминиев мастар с дължина 2-3 метра.

Ако основата е равна и плоскостите се лепят на гребен, то тогава дюбелирането може да стане веднага, но ако основата е груба и крива, лепилото се слага на топки и ивици – тогава е желателно да се дюбелира след 24 часа. Не се дюбелира веднага защото при забиване на дюбелите лепилото хлътва и по този начин се разваля нивелацията на платната.

Особено важно е грундирането на шпакловката.

Преди полагане на декоративна мазилка, грундът обикновено е бял или може да се оцвети в цвят сходен с цвета на мазилката. Идеята е, че при структуриране на мазилката камъчетата оставят следи и е възможно да прозира сивият цвят на шпакловката. Освен това, върху грунд мазилката залепва по-добре.

Осигуряването на достатъчен брой майстори е особено важно защото прекъсване на мазилката е допустимо само до ъгъл (вътрешен или външен). Когато се започне работа по топлоизолацията на една стена, тя трябва да се изкара открай докрай. В противен случай дори да се прекъсне с хартиено тиксо, след това снадката личи.

Изборът на приятен цвят, качествено направената топлоизолация, красиво оформената декоративна мазилка – всичко това радва не само собствениците на сградата, но и всички съседи и минувачи.

Цени за топлоизолация

Посетете нашата страница за Фасадни услуги.