Ремонт на малка баня

В много сгради в центъра на София, както и в по-старите квартали, съществуват бани с малък размер, като често в тях се намира и единствената тоалетна. Това прави тези бани най-посещаваните и използвани помещения в жилището.

Затова е важно при планиране на ремонт на малка баня да се спазват няколко лесни правила за да стана тя красива, удобна и функционална, както и да се създадат условия за проветряване и бързо изсъхване след ползване на душ или вана.

Вътрешен дизайн на малка баня

 • Монтаж на тоалетна в баняОпитайте да комбинирате няколко елементи от интериора в банята - примерно в магазините за санитарен фаянс се продават тоалетни с вградено биде както и умивалник с вградена тоалетна.
 • Фаянсовите плочки, стените и таванът в банята трябва да бъдат в меки, светли тонове, без големи шарки и рисунки.
 • Таванът трябва да е по-светъл от стените и пода
 • Направете ниши в стените, това ще увеличи полезното пространство в банята.
 • Използването на големи огледала ще увеличи визуално пространството.
 • Изберете вана, тоалетна и мивка с по-малки размери - малката баня не е място за големи и тромави изделия, подходящи за жилища с големи размери.
 • Монтаж на пералнаАко в банята има перална, то изберете модел с горно зареждане. Съществуват различни такива компактни модели перални, предназначени за малки помещения и освобождаващи мястото, което е необходимо за хоризонтално отваряне на вратичката при стандартните перални.
 • Вместо вана може да използвате малка душ-кабина. Използването на душ-кабина може да освободи място за поставяне и на перална в банята и да така да спестите още пространство в малко жилище.
 • Поставете водоустойчиви шкафове или рафтове над нивото на очите. Това ще увеличи полезното пространство в банята за съхранение на тоалетни принадлежности
 • Монтаж на мивкаМоже да спестите още пространство, ако използвате ъглова мивка, под която да поставите кошница за дрехи или водоустойчив шкаф.
 • Ако непременно държите в банята да има вана, то може да замените голямата вана със седяща вана, която е с по-малки размери.
 • Друга възможност да увеличите полезното пространство е да ползвате шкафове с плъзгащи се врати.

Осветление за малка баня

Осветителните тела за малка баня трябва да имат малки размери и да дават разсеяно осветление в целия обем на помещението - това създава впечатление за по-голямо пространство.

Полезно е да монтирате датчик за движение, който да включва светлината при поява на човек в банята.

Хидроизолация на баня

Почти всеобщ стандарт е стените да се облицоват с плочки за баня, но има и други, не по-малко привлекателни варианти, които освен това са и по-евтини.

Стените могат да се изолират от влага като се направи декоративна мазилка и се покрие с лак или водоустойчива боя. Друг вариант е да се използват пластмасови панели.

Подходящо за малката баня е да се направи растарен таван с влагоустойчиви пана. Друг варианти са изработка на окачен таван с влагоустойчив гипсокартон или боядисванес бои за мокри помещения.

Вентилация за баня

В банята често въздухът е влажен. Осигурете вентилация и възможност на въздуха да се движи като оставяте пространства за проветряване между отделните елементи на обзавеждането.

Влажността на въздуха може да се избегне като направите подово отопление.