Цени за ремонт на баня

Ремонтът на баня е сложна и комплексна дейност, която отнема много време и усилия, а също така изисква инвестиране на значителни средства.

Поради това ремонт на баня не се прави често (примерно както смяна на тапети или боядисване) и оказва дългосрочно влияние за комфорта и здравословния живот на обитателите на едно жилище.

Ето защо ремонтът на баня трябва да бъде извършен по максимално старателен начин и с качествени материали, така че да не се появява нужда от отстраняване на повреди, да се запази красивия и удобен интериор, в продължение на много години.

Колко струва ремонтът на баня?

Всеки сам може да изчисли колко би струвал ремонта на неговата баня като ползва представените в тази статия съвети за ремонт на баня и цени за труд и материали.

Вземете калкулатор, прочетете текста по-долу и сумирайте труд и материали, които планирате да използвате. Ще получите ориентировъчна цена за ремонта, който планирате да извършите.

Ако нещо не е ясно, не се колебайте да поискате разяснение или консултация на тел.: 089 610 07 68. Търсете Пламен Младенов.

Примерни цени за труд

Включени са стандартните дейности при ремонта на баня - къртене на стари плочки, смяна на тръби, поставяне на хидроизолация, лепене на плочки, монтаж на лайсни, шпакловане и боядисване на тавана, изработка на окачен или растарен таван, монтаж на осветление с лунички, монтаж на тоалетна чиния, душ, батерия, огледало и аксесоари:

  • Малка баня (около 14 кв.м под и стени) – 900-1000 лв. за труд.
  • Стандартна баня (около 20 кв.м) – 1200-1300 лв. за труд
  • Голяма баня (30-35 кв.м) – 1700 лв. за труд.

Къртене или лепене на плочки върху старите плочки

Старите плочки може да се изкъртят или да се лепи върху тях.

Когато новите плочки се залепват върху старите плочки препоръчваме драскане на старите плочки със специален диск с диамантена посипка и след това грундиране с грунд бетонконтакт на Теразид или същия на Боро.

Старите плочки са добра основа, но ако има плочки, които кънтят на кухо то трябва да се отстранят и да се запълнят дупките с разтвор – лепило за плочки. Ако дупките са по-дълбоки – с варо-циментов разтвор.

Бетонконтактът е на цена 16 лв./5кг. За една стандартна баня са нужни 2х5 кг. или общо 32 лв.

Смяна на тръби

Следва смяна на старите ръждясали тръби с нови полипропиленови и смяната на pvc тръбите в пода и роговия сифон.

Тръбите струват около 80-100 лв.

Сифонът струва 15-20 лв. алуминиев, а от неръждавейка – 70-80 лв.

Хидроизолация на баня

Нанасянето на хидроизолация е гаранция за водонепропускливост към съседни помещения. Особено важно е хидроизолацията да предотврати дългосрочно течове, при което се нанасят повреди на имущество, които могат да ни струват много скъпо.

Гъвкавата еднокомпонентна алтернативна хидроизолация Ceresit CL 51 Express и хидроизолационна лента, поставена в ъглите между пода и стените е идеален вариант.

Цената на материала е около 80 лв.

Тоалетна чиния

В една съвременна и модерна баня може да се монтира структура за вграждане с конзолна (висяща) тоалетна чиния

Цена на структурата заедно с бутон и тоалетна чиния:

  • Цената за Ideal Standard започва от 260 лв.
  • Цената за Fayans започва от 280 лв.
  • Високачествена чиния на немските производители Geberit и Grohe – 500-600 лв. и повече.

Лепене на плочки за баня

Цената на обикновено циментово лепило за плочки е 8-10 лв. за 25 кг. Използва се при лепене на плочки върху твърди бетонни повърхности.

Цената на гъвкаво (flex) лепило за плочки е 14-18 лв. Гъвкавото лепило се използва при лепене върху плочки или гипсокартон. То запазва еластичността си и предотвратява отлепване на плочки при изкривяване на носещата повърхност.

Ориентировъчно лепилото за плочки в стандартна баня струва около 70-130 лв.

Монтаж на лайсни

Често на външните ъгли се слагат лайсни, които са с различни качество и цени, от евтини до много скъпи. Доплаща се труд 5-6 лв. за линеен метър.

Друг вариант е пилен ръб, което струва допълнително 40 лв. за линеен метър.

Боядисване на таван на баня

Таванът се шпаклова гладко и се боядисва с боя за мокри помещения, която би струвала 20-30 лв. за средна баня.

Окачен таван на баня

Друг вариант е изработването на окачен таван от влагоустойчив гипсокартон или растарен таван с пана 60/60см.

Трудът струва 150 лв допълнително, а материалите – около 100 лв.

Други разходи при ремонт на баня

В цената на ремонта може да се начисли доставка на материали 50-100 лв., а при наличие на отпадъци – свалянето и извозването им до регламентирано сметище, което струва 80-100 лв. на курс (1-1,5 тона).

В заключение

Инвестицията в ремонта на банята изисква значителна сума. Затова избирайте препоръчани и изпитани майстори.

Красиво направената баня е изкуство, което не се отдава на всеки, успешната работа изисква изпипването и на най-дребните неща.

Лепене на плочки в баня
Лепене на плочки в баня
Монтаж на душ, батерия и огледало в баня
Ремонт на баня
Монтаж на вана